De Bilt in gesprek

Maatschappelijke

Biltse samenleving in gesprek
over film Wilders
DOOR MARIE-ANNE DE JONGE
BILTHOVEN - Het Platform Respectvol Samenleven hield vorige week een bijeenkomst in het gemeentehuis. "We hebben de grens tussen de vrije meningsuiting en de belasteren van anderen", zei voorzitter Piet Steegman. Deur in de samenleving worden gevoelens van angst manifest. Er is van sprake, van een verhuizer tussen mensen van verschillende levensovertuigingen. Waar ligt het omslagpunt?"


Directe aanleiding voor de bijeenkomst was de film van Geert Wilders. De Bilt sloot aan bij andere gemeenten, die door het hele land gespreksavonden over het onderwerp. Vertegenwoordigers van de Biltse Sport Federatie, Vereniging voor Samenlevingsopbouw WVT, Stichting Welzijn Ouderen, de Ouderenraad, de Marokkaanse Islamitische Gemeenschap, het Interkerkelijk Overleg, Stichting Buurtwerk De Bilt, ondernemers, ondernemerscommissie bewonerss en gemeenteraadsleden wisselden van gedachten. Ook vertegenwoordigers van scholen praatten hiel me; een leerlinge van de Werkplaats sprak zelfs hiel dapper haar persoonlijke visie uit.

Stellingen Tv-presentator en auteur Leo Fijen bracht aan de hand van stellingen veel vraagstukken naar boven. "Het is belangrijk om de zwarte kant van onze samenleving kritisch te blijven bekijken", zei hij. "Er zijn mensen die de angst proberen te proberen. Dat is gevaarlijk: dat zit op het niveau van verdachtmakingen, boekverbranding en erger. We moeten ruimte scheppen om te kunnenvragen. Dat we daar in ons land op manieren me zoveel aan het werk zijn gegaan is de winst van deze film."

Imam In de Bilt is de laatste jaren van de wereld, constateert imam Mohammed Wahid Jabri. "Wij hebben van onze kant veel gedaan om de kloof kleiner te maken. Van de organiserende van sportwedstrijden tot een open dag in de moskee. We zijn veel verder dan zeven jaar geleden." "Ik merk dat het goed is om te blijven schrijven en praten", vatte Frans Poot D66-raadslid en medeoprichter van het Platform de samen sfeer. "Laten we een gemeenschap zijn sterven elkaar verhalen vertelt."