Top Stories

Grid List

Voorwoord

Onze vereniging draagt de naam Al-Andalus. Al-Andalus is de Arabische benamingvoorde Spaanse streek Andalucia. Deze provincie is ons allen natuurlijk bekend om haar verrukkelijke klimaat,schitterende stranden,olijfbomen en flora en fauna die tot de beste van Europa gerekend mogen worden .

Maandagochtend 20 oktober 2008 zat ik in de auto richting mijn werk. Verdwaald in mijn gedachten omtrent de organisatie van een Andalus ledenzaalvoetbaltoernooi voor zondag 2 november, kreeg ik abrupt een ingeving. Een ingeving betreffende een potentiële uitbreiding van de activiteiten van onze mooie vereniging.

Inleiding :
Gesproken is dat de komende lessen (ca 3 maanden) het thema bevatten Al milal wa nihal. (الملل والنحل )Milal zijn de afstammeling en nihal komt van het woord nihlat wat betekent tarika of madhab. M.a.w. het gaat over de groepen in de Islam.

Inleiding:
Aan het begin van de les wordt er wat uitgebreider stil gestaan bij soera Al-Munafiqoen, mede omdat deze soera en de aya uit soera At-Tawba die vandaag is behandeld veel met elkaar te maken hebben. Het woord al-munafiqoen (المنافقون) is afgeleid van het werkwoord nafaqa (نافق), welke weer is af te leiden uit het woord nafiq (نافق). Een nafaq is een muisachtig dier dat zich ondergronds goed weet te verplaatsen. Het dier weet snel tunnels te graven.

Tijdens deze les hebben we surah Al Djoemoe’ah (surah 62) gelezen en zijn we verder gegaan met de tafseer van surah At Taubah (surah 9).
1. Surah Al Djoemoe’ah. Naam van de surahDe naam van deze surah komt o.a. voort uit ayat 9 waarin Allah (swt) zegt Uit de naam ‘djoemoe’ah’ komt tevens de naam ‘djema3’ hetgeen ‘gemeenschap’ betekent.

RECITATIE

Sourat Assaf (61)سورة الصف

In de Jaren 50 tijdens het verzet tegen de Franse kolonisatie in Marokko, werd deze soura letterlijk geïnterpreteerd, ondanks een duidelijke strategisch nadeel. ‘Op een rij staan’ heeft ook een figuurlijke betekenis.
Moses - voorbeeld aan Mohammed swt omtrent het leed wat hen werd aangedaan door zijn volk. ( aya 5)
Jezus - Hierin voorspelde Jezus ook de komst van de profeet Mohammed, met de volgende titels: Mohammed, Ahmed, Al7ashir, Al3akib, Alma7ee (Aya 6)

Les 1- 10 januari 2015
 Docent:  M.W. Jabri 
Notulist: Mohamed Ibrahimi
Speciaal thema ‘Mawlid al Nabi (sa)’

(Les 14) : 14 -01-2012
Docent : Imam M.W. Jabri
Notulist : Diouri Ali

Actualiteiten: In de VS is commotie ontstaan over een filmpje, waarop te zien is dat vier Amerikaanse militairen urineren over de lijken van drie vermeende Talibanstrijders. Terwijl ze dat doen maken ze spottende opmerkingen. In de les is hierover gesproken en tevens opgemerkt dat de  Arabische wereld te weinig aandacht heeft besteed aan het schandaal. In het Arabische nieuws is er bijvoorbeeld maar kort over gesproken.

Al-Andalus trip 2009
Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. De stad ligt in het centrum van westelijk Tsjechië, in de historische regio Bohemen. Een groot deel van de stad ligt in het dal van de rivier de Moldau. Doordat weinig bezienswaardigheden in Praag vernietigd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad sinds de val van het ‘ijzeren gordijn’een van de grootste toeristische trekpleisters in Europa.

Reisverslag Istanbul 2010
Het is inmiddels een vast onderdeel van de agenda geworden, een buitenlandse excursie met de leden van vereniging Al-Andalus. Na in het verleden korte excursies te hebben gemaakt naar o.a. Luxemburg, de Ardennen en Praag was dit de eerste keer dat wij met de volledige groep een vliegreis hebben gemaakt met als bestemming: Istanbul.

 

assafwa_excursie_030In mei 2005 kwam onze docent Imam M. Jabri met het voorstel om met zijn leerlingen “Shabaab al Mustakhbal” een kort weekend op kamp te gaan, met als doel dat de jongeren elkaar beter zouden leren kennen en vertrouwd zouden raken met de soenna’s van onze profeet Mohammed ( vzmh) tijdens zijn reizen.

Vrijwilligerswerk in de Islam
(Een vertaling door Mr. R. Jabri van de lezing van de heer M.W. Jabri op het Tweede Congres van Vereniging Al-Andalus op 9 december 2007)
"De keuze voor het onderwerp 'vrijwilligerswerk' is niet gedachteloos tot stand gekomen. Integendeel, het is mij namelijk opgevallen dat vrijwilligerswerk in de praktijk helaas niet vaak voorkomt onder de minderheden.

De wereld viert op 10 december van elke jaar, de Internationale Dag voor de Rechten van de mens. Aangezien dit onderwerp ons allen raakt en altijd actueel is en blijft, hebben wij ervoor gekozen om de eerste congres van de Vereniging Al-Andalus aan dit onderwerp te consacreren.

Zoals elk jaar heeft vereniging Al-Andalus ook dit jaar een congres georganiseerd. Het congres heeft plaatsgevonden op 18 januari 2009 en stond in het licht van de vrouw. Het congres is dan ook door de vrouwentak van Al-Andalus georganiseerd.

Naam:   Samira Serghini
Leeftijd:  40
Job:   PMO
Lid sinds:  2010

Ervaren:             

In de afgelopen jaren heb ik tijdens de tafsier lessen van Al Andalus veel kennis opgedaan over de Islam. Onderwerpen die aan bod komen zijn hebben te maken met de geschiedenis van de islam, etiquette, wetenschap, maatschappij, wet- en regelgeving,  etc.  Wanneer er vragen vanuit de groep zijn dan worden deze klassikaal behandeld en er ontstaan soms interessante discussies.

Soms spelen er maatschappelijke onderwerpen die we in de les bespreken. Hierbij kun je denken aan iets wat op dat moment in de media speelt, nieuws, nationale feestdagen, islamitische feestdagen, etc. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de islam hierover zegt, worden er voorbeelden uit de geschiedenis gehaald (hadits) maar ook uit de islamitische regelgeving (fiqh). Dit maakt het levendig zodat het op het dagelijks leven kan worden toegepast.

Verder hangt er een fijne sfeer, we hebben een zeer toegewijde docent, iedereen die komt is leergierig en het is vooral heel inspirerend en leuk. Ik ben Allah swt zeer dankbaar dat ik deze lessen mag bijwonen.

Slm alkm,

Samira Serghini