Eerste uitje Van Al-Andalus (Assafwa toen)

Activiteiten

assafwa_excursie_030In mei 2005 kwam onze docent Imam M. Jabri met het voorstel om met zijn leerlingen “Shabaab al Mustakhbal” een kort weekend op kamp te gaan, met als doel dat de jongeren elkaar beter zouden leren kennen en vertrouwd zouden raken met de soenna’s van onze profeet Mohammed ( vzmh) tijdens zijn reizen.

Hierbij valt te denken aan de salaat jem3 wa qasr. Imam Jabri zou imam Jabri niet zijn als, zoals achteraf zou blijken, hierachter ook nog een ander doel zou schuilen, namelijk het leggen van de basis voor een hechte gemeenschap. Met ingang van september 2005 zullen de nu sinds 1999 traditiegetrouwe lessen op zondagmiddag voortgezet worden. Daarnaast zal het openbare debat opgezocht gaan worden in de vorm van een website en een maandelijks tijdschrift. Kortom “Vereninging Assafwa “ was hiermee geboren.

Begin juni was duidelijk waar we naar toe zouden gaan en wie er allemaal meegingen. Het resultaat was een groep van 22 man bestaande uit jongeren van tussen de 16 en 26 jaar. Een kleine bijdrage van 50 euro werd gevraagd waarna Rafique Jabri een hostel kon arrangeren net buiten de mooie Zuid-Limburgse stad Maastricht. Op de vooravond van dit uitje werden, na afloop van de wedstrijd Marokko-Italië onder 20, de lunchpakketten in Mohamed Ahdi’s “huisje” klaargemaakt.

Zaterdag 25-6-2005

Toen was het eindelijk zover: zaterdag 25/06/2005 8.00 verzamelden de deelnemers zich op de Troelstraweg, voor de moskee. En of iedereen wakker was? Jazeker, het koste dhr. Jabri zelfs moeite om de opgewekte gesprekken over de eerder genoemde wedstrijd, op een lager volumeniveau te laten plaatsvinden. We vertrokken vanuit de Bilt naar een benzinestation net voorbij Zaltbommel, waar wij onze broeders uit Veenendaal zouden ontmoeten. Mankementen aan auto’s werden verholpen en de reis werd voortgezet. Zo’n 80 kilometer voor Maastricht was er een korte stop met koffie en koekjes. Uiteindelijk kwamen wij om 10.30 aan in het natuurgebied Sint-Pietersberg waar wij 2 uur lang hebben gewandeld en geluncht. Ook deze lunch ging niet voorbij zonder de nodige opwinding. Met kunst- en vliegwerk moesten wij een correcte Arabische zin formuleren over de reis tot dusver en de mening betreffende dit initiatief.
Omstreeks 13.45 vertrokken wij in de richting van Al Fath moskee (in maastricht), waar wij salaat dhor en asr jam3en wa kasren hebben verricht. Na een korte kennismaking met de bestuursleden van de moskee, vertrokken wij naar het hostel. Na het inchecken gingen we direct door naar de sporthal waar een voetbaltoernooi was gepland. Deze duurde tot 18h00. Vervolgens gingen we weer richting het hostel om ons op te frissen voor het diner. Daarvoor gingen we naar het buitenland, namelijk naar het belgische stadje Maasmechelen. Hier konden we met z’n allen terecht in een Turks net restaurantje. Tijdens het diner was er natuurlijk de mogelijkheid om elkaar nog beter te leren kennen. Om 22h30 waren we weer terug in het hostel waar ons nog een lezing stond te wachten van dhr. M. Jabri: ”De rol van de Jamaa binnen de leerstellingen van de Islam”. Sommigen van ons hadden, na de kilometers die ze eerder op de dag hadden afgelegd en de heerlijke maaltijd, moeite om wakker te blijven maar desondanks hebben we veel opgestoken van hetgeen ons in dat anderhalve uur is verteld. Om 24h00 waren we aan het einde gekomen van ons programma voor die dag. Sommigen gingen direct naar bed, anderen maakten nog een wandeling buiten en een groep is zelfs nog tot salaat elfajr wakker gebleven (onder de leiding van Redouan)

Zondag 26-6-2005

Na een uitgebreid ontbijt, verlieten we om 10h00 het hostel. In de binnenstad van Maastricht, maakten we een korte wandeling waarbij we konden genieten van de oude bouwstructuur van de Limburgse stad en natuurlijk de Maas. Langs deze rivier namen we ook de tijd om op een terrasje te genieten van de zon en een drankje. Vervolgens maakten we onze wandeling af via het park naar onze lunchplek. Na de lunch was het tijd om naar huis te gaan . Maar ongeveer 50 kilometer verwijderd van Maastricht maakten we nog een stop om het uitje officieel af te sluiten. Iedereen werd bedankt voor de medewerking en als broeders namen we afscheid van elkaar. Al met al kunnen we terugblikken op een topweekend. Volgend jaar zullen we dan ook trachten om het groter aan te pakken.

Enquete

Wat vonden de deelnemers van deze excursie? Een korte weergave van enkele meningen:

Mustapha: Top, goede organisatie, versterking van de broederschap.
Zakaria: goed georganiseerd, volgend jaar inshallah naar het buitenland.
Razi: Geweldig initiatief.
Samir: Gezellig, leerzaam, goede afsluiting van het jaar.
Khalid Z.: Goede gelegenheid om mensen te attenderen op hun tekortkomingen.
Mohamed el M.: Leerzaam in de zin van mensen leren kennen.
Rafique: Het mooiste is dat je tweetallen ziet die je nooit eerder hebt gezien. Alle 21 deelnemers persoonlijk gesproken.
Soefian: Versterkt de band.
Moheb: Gezellig, beter leren kennen.
Brahim: Gezellig, goede sfeer, wel veel gelopen!
Tarik: Tijd om diepe gesprekken te voeren en de band te versterken. We gaan nu voor elkaar door het vuur.
Sliman: Vooral leerzaam, geen strubbelingen.
Redouan: Leuk, genoten, gelachen, voor herhaling vatbaar.
Mohamed W.: Heel leuk.
Khalid A .: Eten lekker, zaalvoetbal leuk, alles leuk.
Nordin: Alles goed, gezellig.
Saad D.: Slaapplek, voetbal en eten goed. Soms te veel gewandeld, volgende keer langer dan weekend.
Ali: Origineel.
Verslag : M.Ahdi en R.Jabri

assafwa_excursie_012assafwa_excursie_028 assafwa_excursie_029assafwa_excursie_033assafwa_excursie_037assafwa_excursie_039assafwa_excursie_027assafwa_excursie_020