Docent : M.W. Jabri
Les : 24 (2 april 2011)
Notulist : Samira SerghiniOPENING
Imam Jabri open deze bijeenkomst met de vraag wat ons bij deze lessen brengt. Het antwoord mogen we voor onszelf houden. De vraag is bedoeld om een stukje bewustwording te creëren bij een ieder.
Vervolgens vraagt imam Jabri waarom wij vijf maal per dag moeten bidden i.t.t. de andere wereldgodsdiensten (Christenen en Joden). Het antwoord is om onze band met Allah swt te houden, te onderhouden, om Hem niet te vergeten, om hem te gehoorzamen en ons te behoeden van het slechte pad.
SURAH AL-BUROEDJ (vanaf aya 10)
Aya 10
Er zijn verschillende soorten ongelovige (kafirs); kafirs die gewoon niet geloven en zij die de gelovigen van hun geloof af willen houden door dingen te verbieden of saboteren hun geloof uit te oefenen. Enkele voorbeelden hiervan is het verbieden van het bouwen van een moskee, verbieden van een hoofddoek dragen en/of het verbieden van halal slachten. Dit soort dingen noemen wij fitna.
Voor deze kafirs zijn er twee besraffingen namelijk die van verbranding door hitte en verbranden door bevriezing.
Aya 11
Met deze aya doelt hij op aya 10; Allah laat aan de kafirs zien dat ze vergeven zullen worden als zij oprecht berouw tonen.
Het is goed om te beseffen dat degene die de hemel zullen betreden dat niet te danken zullen hebben aan hun goede daden maar aan de rahma van Allah swt.
Soms noemt Allah swt fawzul Kabier, Fawzul 3adiem of fawzul Mudien. Wat zijn de verschillen tussen deze benamingen?
· Fawzul 3adiem betekent de ultieme beloning in de hemel en dat is Allah swt ontmoeten;
· Fawul Kabier : de grotste beloning
· Fawzul Mubien betekent dat de rest kunnen zien dat iemand de hemel toegewezen heeft gekregen.
Aya 12
Batsh betekent stevig pakken/grijpen.en de Batsh van Allah is niet te vergelijken met die van de mens.
Aya 13
Alles wat begint en eindigt komt van Hem.
Aya 14
Hij is de de vaak vergevende (ghafur) en vol liefde. De liefde (wadoed) van Allah swt komt tot uiting in zijn behulpzamheid aan ons, de goede daden die men tegenover mekaar heeft door mekaar liefdevol te bejegenen, de goede daden van ons en door zijn ghufur (vergiffenis).
Aya 15
Eigenaar van de troon.
Aya 16
Hij doet wat hij zich voorneemt, wat hij wil.
Aya 17 en 18
Thamoed was een beschaving die bekend stond om zijn taghia (herhaaldelijk ongehoorzaamheid in het geloven in Allah swt en zich machtig voelen) net zoals Farao. Zij voelden zich machtig doordat ze een kasteel hebben gebouwd en Allah heeft ze hen klein gemaakt. Hij zegt hiermee tegen de Qouraish: jullie hebben niet wat zij hadden, ik heb hen kapot gemaakt dus trek hier lering uit, besef goed wat ik kan doen. De Qouraish ontkomen niet aan hun bestraffing.
Aya 19
Maar zij blijven standvastig ontkennen.
Aya 20
En Allah omsingelt hen van achteraf.
Aya 21 en 22
Het is de glorieuze Qoran welke beschermd is.